טיפול רפואי שאינו עולה יפה עלול לגרום למטופל נזקים רבים, שאינם מסתכמים בפגיעה גופנית גרידא אלא גם במפח נפש, כאב וסבל, הוצאות כספיות והשלכות רפואיות לעתיד. למרבה הצער, אנשים רבים במדינת ישראל כבר נפגעו מטיפול רפואי רשלני, ופנו בצדק אל בית המשפט על מנת לקבל פיצוי. ואולם, לפני שמגישים תביעת רשלנות רפואית כדאי להכיר מראש את ראשי הנזק העשויים להיכלל בתביעה, את אופן חישוב הפיצויים, ואת כדאיות המהלך. לשם כך, מומלץ לפנות אל עורך דין המתמחה בתחום, שהינו בעל ניסיון מוכח במקרים מקבילים לתביעתכם.

נזק על פי חוק

אם גם אתם שוקלים להגיש תביעת רשלנות רפואית, חשוב שתדעו כי לפני הכל יהיה עליכם להוכיח שנגרם לכם בכלל נזק. על פי פקודת הנזיקין, נזק עשוי להיות חיסור או אבדן רווחה גופנית, חיים, נוחות ונכס, ובאופן כללי נהוג בתביעות אלו לסווג את הנזקים לממוניים ולא ממוניים. הסוג הראשון מוגדר בפקודת הנזיקין בתור הוצאה או הפסד שאפשר לכמת באופן כספי, ושניתן למסור פרטים אודותיהם. הסוג השני אינו מוגדר באופן מדויק, ולרוב מתייחס לאבדן הנאות, קיצור תוחלת החיים וכאב וסבל.

נזק ממוני

ראשי נזק ממוניים הינם קלים יחסית להוכחה מאחר שמדובר בהפסדים ברי כימות כספי, ונביא כדוגמא את גברת לוי. הגברת עברה לידה קיסרית ובמהלכה ביצע הרופא טעות, וחתך את שלפוחית השתן שלה.

הפגיעה החמירה עוד יותר עקב טיפול בלתי ראוי במהלך האשפוז, וגברת לוי נאלצה לשאת בהוצאות על הליכים רפואיים נוספים, ימי אשפוז, נסיעות ואף טיפול פסיכולוגי לו נזקקה עקב חרדות. יתרה מכך, גברת לוי סבלה מנזקים שלא אפשרו לה להתמיד במקום עבודתה הנוכחי, הפסידה ימי עבודה, ותסבול מהפסדים כספיים בעתיד. את כל ראשי הנזק הללו ניתן להוכיח באמצעות חוות דעת מטעם מומחים, מסמכים וקבלות, ובית המשפט בהחלט מתחשב בראיות בבואו לקבוע את סך הפיצויים.

נזק לא ממוני

בתביעות רשלנות רפואית מהווים נזקים לא ממוניים סוגיה מורכבת בהרבה, מאחר שקשה להוכיחם ולכמתם. אם נחזור אל הדוגמא של גברת לוי, הרי שהטיפול הלקוי שקיבלה היה כרוך בנזקי גוף המלווים בכאב וסבל, באבדן נוחות, בפחדים ובחרדות. בנוסף לכך, ייתכן שבעקבות הטיפול התקצרה תוחלת החיים של היולדת.

עורך הדין המייצג את הגברת אמנם אינו יכול להציג אישורים או קבלות עבור נזקים לא ממוניים, אך באפשרותו להביא מספר ראיות וטיעונים שיחזקו ויעצימו את היקף תביעתה. לדוגמא, ניתן לטעון כי בשל גילה הצעיר תסבול הלקוחה לאורך שנים רבות יותר מכאבים, ולהראות כי הנזקים משפיעים על שגרת חייה ותפקודה היומיומי.

כמו כן, ניתן לטעון כי לגברת נגרם צער רב הכרוך בהשלכות הטיפול, כגון צלקות בלתי אסתטיות הגורמות בושה רבה, או פגיעה ביכולת לקיים יחסי אישות עם בעלה. מכיוון שאין בנמצא נוסחא פשוטה וחד משמעית לאומדן נזקים לא ממוניים, יסתמך בית המשפט על ראיות אלו ויקבע פיצויים על פי נוסחא מורכבת למדי, ותוך הפעלת שיקול דעת לגופו של מקרה.

האם כדאי להגיש תביעה ?

אם הנכם שוקלים להגיש תביעת רשלנות רפואית, כדאי שתדעו שאחד השלבים המהותיים ביותר הינו הערכת כדאיות התביעה. זאת ניתן לעשות באמצעות עורך דין בעל מומחיות בתחום, המסוגל לבחון את המקרה שלכם ולספק אומדן ראשוני. יש לציין כי לעיתים הנזק אינו מתבטא במישור הגופני, אך בהחלט מתקיים בתור כאב וסבל, או כפגיעה בזכות לאוטונומיה על גופכם.

גם במקרים אלו ניתן להגיש תביעות, ולאחרונה נוטים בתי המשפט להחמיר בפסיקותיהם ולהגדיל את הפיצויים הניתנים לתובע. יחד עם זאת, בהיעדר נזק גופני מוכח מדובר לרוב בסכומים נמוכים יותר, ועל כל פנים בנזקים קשים יותר להוכחה. מאידך, התביעה עצמה עשויה לעלות עשרות אלפי שקלים, שאמנם יוחזרו לכם במקרה של זכייה, אך עדיין יש לשקול את המהלך בכובד ראש. לכן, מומלץ לפנות בהקדם לעורך דין המתמחה ברשלנות רפואית, ולהתייעץ עימו לגבי סיכוייכם וההליכים העומדים בפניכם.

כתיבת תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.