הגדרת חיים – ממתי נחשב וולד לאישיות משפטית על פי חוק ?

רשלנות רפואית בלידה, מעלה שאלות משפטיות סבוכות בהתייחס לוולד ולזכויותיו המשפטיות.

החוקים הקיימים במערכת המשפטית מנוסחים על פי התייחסות לאדם, אשר נחשב לכך, מרגע הולדתו ועד יום מותו. לעומת זאת, רשלנות במהלח הלידה מעלה את שאלת זכויותיו של העובר. כיוון שהנזק שנגרם לעובר במקרה של כשלים רשלניים בלידה או בהליך ההיריון נעשה לפני הלידה עצמה, משמע לפני שהעובר נחשב לאדם ולאישיות משפטית.

על כן הוגדר בחוק כי לעובר קיימת הזכות לתביעת נזיקין בגין רשלנות רפואית לאחר לידתו.

סוגי התביעות המוגשות

אם כך הוולד זכאי לזכויות משפטיות, גם בעוולת לידה אשר נגרמה לו כאשר היה עובר. בהקשר זה, ניתן לסווג  את סוגי התביעות לשלושה סוגים מרכזיים

# תביעת פיצויים בגין מעשה עוולה לעובר – מקרים אלו מתארים רשלנות רפואית אשר התחרשה במהלך ההיריון בו נגרם נזק לעובר. לאחר הולדתו רשאי הוולד לתבוע את הגורם המטפל בו בגין רשלנות רפואית. בכדי לאפשר תביעה זו על הוולד להיוולד חי, ועל הנזק להיראות לאחר לידתו. כך לדוגמא והיה והוולד נולד שלא בחיים, ההורים יכולים לתבוע בשם בגין הנזק שנגרם להם, אך לא מטעם העובר.

# תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית בטיפול בהריון ובלידה – חלה חובת זהירות על רופאים וגורמים רפואיים המטפל בוולד במהלך לידתו ולאחריה. כל פעולה אשר תגרום נזק לוולד ולא תעמוד באמות המידה שלך הרופא הסביר, תחשב כרשלנות רפואית לוולד.

# תביעות פיצויים בגין הולדה בעוולה – מקרים אלו מתארים אי אבחון של מומים במהלך הלידה, וכתוצאה מכך נולד וולד בעל מום. אי אבחון מומים באמצעות ייעוץ גנטי מוטעה, או אי מסירת מידע מלא להורים על מומיו של העובר מהווים רשלנות רפואית לכל דבר. זאת מכיוון שלא הוצגו כלל הנתונים בפני ההורים, לקבלת החלטה שקולה, האם להמשיך בהליך ההיריון, או להפסיקו ולעבור הפלה.

ייעוץ על ידי עורך דין המומחה בתחום רשלנות רפואית בלידה

כאמור, זכויותיו של הוולד במקרה של התרשלות, הינן סבוכות מבחינה משפטית. לאדם הסביר אין את היכולת או הידע הדרוש, בכדי להתמודד עם כלל ההלכות והסייגים המשפטיים הכלולים בכתב תביעה בגין רשלנות רפואית בלידה. על כן במקרה מן אלו יש להיוועץ עם עורך דין בעל ניסיון מוכח בתחום זה. בחירה בעורך דין מומחה תקנה להורים התובעים בשמו של הוולד, את כלל הידע המשפטי הנחוץ, בכדי להעמיד לדין את הגומרים הרשלניים, ולקבלת פיצויים בשל הנזק שנגרם לילדיהם.

דוגמא לתביעת הוולד לאחר הולדתו בגין רשלנות רפואית

כאמור במקרים בהם לא אובחן מום בעובר, אשר היה ניתן לאבחון על ידי "הרופא הסביר", והוולד נולד בעל מום אשר פוגם בחייו, זכאים הורי הוולד לתבוע את הגורם הרפואי בגין רשלנות רפואית. לדוגמא, במקרה של אי אבחון מום לפני הלידה, קבע בית המשפט כי ההורים זכאים לפיצוי עקב המעמסה הכלכלית המוטלת עליהם בגידול ילד בעל מום. כמו כן הוולד גם זכה בפיצויים, אך מכיוון שלא ניתן היה להעריך את סכום הפיצויים בין המצב הנוכחי למצב הקודם, הוחלט כי ההשוואה תעשה בין מצבו הנוכחי של הוולד, לבין מצבו של וולד הנולד בריא.

לסיכום

נושא אישיותו המשפטית של הוולד על פי חוק הינו סבוך ביותר, ותלוי בגורמים משפטיים רבים. על כן בכל מקרה בו קיים חשד כי התרחשה רשלנות רפואית בלידה, יש לפנות מיידית לעורך דין המומחה בתחום זה. מקצועיותו של עורך הדין תוכל להעניק לתובעים ולילדם את המידע הדרוש בכדי להכיר בזכויותיו המשפטיות של הרך הנולד, ולדרוש את הפיצוי המגיע לו עקב הרשלנות הרפואית.

כתיבת תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.