לפני שניגש לבעיות רשלנות רפואית המתעוררות בגין טיפולי פוריות שונים. ננסה ראשית להבין מהם טיפולי הפוריות ומה הבעיות והסיכונים שעשויים להתעורר במהלך טיפולי הפוריות.
מרבית הרופאים כיום מצויים במעין קונצנזוס לעניין פרספקטיבת הילודה של האישה: עד גיל 40 זה הזמן ללדת. כלומר, אישה שהגיעה לגיל 40 ומעוניינת בילדים צריכה לחשוב על כניסה להריון היות ומעל גיל 45 קופות החולים בישראל לא ממנות טיפולי פוריות ולכן האפשרויות שנותרות בידי האישה הן אימוץ, פונדקאות או תרומת ביצית. ועם זאת, כבר היו מקרים מעולם.
אך גיל אינו הפקטור היחיד יש לשקול בשאלת הצורך בטיפולי פוריות. קיימות גם שאלות בדבר כמות ואיכות הביציות, בעיות גנטיות, הורמונאליות ועוד. לצורך בדיקת הפוריות של האישה ובוודאי שלצורך ביצוע טיפולי פוריות יש לעבור שורה ארוכה של טיפולים ובדיקות רפואיות. וככל שהולך וגדל הצורך בבדיקות וככל שהולגת ומתרבה כמות הבדיקות הרפואיות כך גם, בצער גדל המקום לבצע טעויות ופה אנחנו נכנסים לשדה של רשלנות רפואית בטיפולי פוריות.
יש לך שאלה בנושא טיפולי פוריות ? הפנו אותה כעת אל עורכי הדין
אחת הסוגיות המעניינות והשאלות הקשות המועלות בכל הנוגע לטיפולי רשלנות ככל ורשלנות רפואית בטיפולי פוריות בפרט היא שאלת הקשר בין הטיפול ההורמונאלי הניתן לאישה במסגרת טיפולי הפוריות לבין מחלות הסרטן השונות, ביניהן סרטן צוואר הרחם וסרטן השד. בנוסף, הטיפול ההורמונאלי גורם לנשים רבות לפתח ציסטות באיברי הרבייה הנשיים. האחרונים, גם אם לא מהווים גידול ממאיר עשויים להקשות על תחושתה הפיסית של האישה ולהקשות על כניסתה להריון. אולם, גם במידה ואישה עברה טיפולי פוריות וחלילה חלתה בסרטן בשלב אחר של חייה לא ברור כי הדבר נבע מרשלנות רפואית במהלך טיפולי הפוריות שעברה.
בנוסף, היות וטיפולי הפוריות מצריכים ביצוען של בדיקות רפואיות פולשניות, הזרקות הורמונים ומעקבים רפואיים שונים – יש הרבה מקום למקרים של רשלנות רפואית. לעיתים, ההזרקות ההורמונאליות מביעות להצטברויות נוזלים בבטנה של האישה, זיהומים בשחלות ועוד. ואם לא די באלו, הטיפולים הרפואיים הפולשניים עשויים לגרום נזקים לאישה היות ומדובר בהליכים כירורגיים מהסוג החודרני- צילומי רנטגן של הרחם, החדרת מצלמה לחלל הבטן באמצעות יצירת חתכים בבטן או החדרת מצלמה לרחם עצמו. כבר קרה כי במסגרת אחד מבין שלושת ההליכים המקובלים הללו הנעשים במסגרת טיפולי הפוריות, התעוררו מקרים של טיפול רפואי רשלני אשר גררו אחריהן תביעות רשלנות רפואית במסגרת טיפולי הפוריות.
צפו גם במאמרים הבאים:
– רשלנות רפואית בהריון – אי ביצוע בדיקות
כפי שניתן להתרשם מהסקירה לעיל, הסיכונים בטיפולי הפוריות רבים וסיכויי הצלחתם לא תמיד מבטיחים (הכל משתנה ממקרה למקרה) וכאן עולה אחת השאלות המרכזיות בתחום הרשלנות הרפואית- שאלת ההסכמה מדעת. כפי שחזרנו וציינו במאמרים שונים באתר בנושא רשלנות רפואית, ונכון הדבר שבעתיים לטיפולי פוריות – חוק זכויות החולה בארץ (ובמרבית המדינות המערביות בעולם) מחייב את הרופא המטפל לספק לפציינט את המידע הרפואי המלא לרבות הסיכונים בטיפול, הליכים חלופיים וסיכויי הצלחת הטיפול. כל זאת, במטרה להביא את הפציינט למצב בו הוא מקבל החלטה מושכלת בדבר הטיפול הרפואי שיבוצע בו כאשר הוא מצוייד במידע המלא. מקום בו הרופא המטפל לא מספק לאישה שמעוניינת בטיפולי פוריות את המידע המלא בדבר סוגי הטיפולים האפשריים, מצבה הרפואי הספציפי וסיכויי הצלחת הטיפולים- ייתכן ויעלה מקרה של רשלנות רפואית בטיפולי פוריות.